ŞAM BABA TATLISI
Tarifi Paylaş
Tarifi Yazdır
  İçindekiler

ŞAM BABA TATLISI

Rum Baba tatlısı çok kültürlü bir tatlı, birçok ülkede farklı yorumları bulunuyor. Her ülkenin bu tatlıya bir katkısı var. Tatlının asıl kökeni Doğu Avrupa'da yatsa da, Fransa’dan da fazlaca iz taşıyor.Mantar şekli ile bilinen ‘Şam Baba’ ya da diğer bir adıyla “Rum Baba” tatlısı,  misafirlere alışıldık tatlı lezzetlerinden fazlasını sunuyor. Mevsimsel meyvelerle hazırlanan ‘Şam Baba’ çilek, vişne, kumkuat,  limon ya da kış ayları için kızılcık ile süslenip servis edilebilir.

Kendine has kalıplarla da hazırlanabilen tatlı için mini kek ya da cupcake kalıbı da kullanabilirsiniz. Şimdi adım adım hazırlanışını  görelim.

MALZEMELER:

Şerbeti için:

150 gr toz şeker

200 ml su

10 ml portakal suyu

Hamuru için :

50 gr Alfa Chef

2 yumurta

125 ml süt

7 gr kuru maya

200 gr un

2 gr tuz

16 gr toz şeker

Kreması için malzemeler:

150 ml Hulala Şekersiz Sıvı Şanti

30 gr pudra şekeri

Tamamlamak için:

Kızılcık

Toz Antep fıstığı

  Yapılışı

Şekeri ve suyu (isteğe bağlı yarım portakalın suyu ya da birkaç damla limon) kaynatın.

Pişen şerbeti soğuması için kenara alın.

 Fırını 175 °C’ye ayarlayın. Sütü bir cezveye alarak birkaç dakika ılıtın. Sadece ılınması yeterli.

Mayayı ekleyin ve mayanın kabarması için birkaç dakika bekleyin. Bu arada yumurta ve toz şekeri bir

kaseye alarak çırpın.

Karıştırma kabına unu,tuzu, mayayı erittiğiniz sütü ve yumurtaları ekleyerek karıştırın ve son olarak erittiğiniz Alfa Chef’i ilave edin. Hamurun kıvamı cıvık kıvamda yumuşak olacaktır.

Kabın üzerini streçle kapatarak mayalanması için bir kenara alın. Hamurun iki katına kadar çıkmasını bekleyin.

Tatlıyı pişireceğiniz kalıpları yeterince yağladığınızdan emin olun.

Hacmi iki katına çıkıp kabaran hamuru bir krema sıkma torbasına doldurup, yağladığınız kalıpların yarısına gelecek şekilde sıkın.  Önceden 175 °C’de ısıttığınız fırında altın sarısı renge dönene kadar pişirin.

Buzdolabında soğuttuğunuz kremayı pudra şekeri ilave ederek sertleşinceye kadar çırpın.

Fırından çıkan şambaba tatlılarının ilk sıcağı geçince dikkatlice parçalamadan kalıptan çıkarın. Tatlıların sıcak şerbetin soğuk olması gerekiyor.

Kalıbından çıkardığınız tatlıları şerbetin içerisine atın ve biraz bekleyip şerbeti emdiğinden emin olduğunuzda çıkarıp kenara alın. Çok fazla bekletirseniz dağılabilir bu nedenle kontrollü davranın.

Hazırladığınız tatlıların üzerine sıkma poşeti ya da bir kaşık yardımıyla kremaları ekleyin. Kızılcık tanesi ve Antep fıstığıyla süsleyebilirsiniz.

Sunuma hazırdır.